Vi äter alltmer ute, det spår Visita, som är besöksbranschens lobbyorganisation. Där tror de att vi möts allt oftare på hotell, restauranger och på kaféer.
– Hotellen återtar sin plats som den lokala ortens samlingsplats, precis som på värdshusens tid. Och det görs en massa affärer, säger Anne Sandstjärna, VD på Vox Hotell i Jönköping.
Hotellen arrangerar event för företagare med olika service, de ger nya intäktsmöjligheter för hotell och kaféer med rätt teknisk utrustning och möblering – och kan erbjuda mat-, juice- och mellanmål till eventets gäster.
Vad skulle kunna stoppa trenden att äta ute? Möjligen terrordåd och politiska beslut som missgynnar näringen.
– Den höjda arbetsgivaravgiften för unga slår redan mot våra företag och kommer det fler skatte- och avgiftshöjningar för enskilda och företag är risken att företag får slå igen. Det vore otroligt sorgligt för restauranger skapar jobb och är samlingsplatser även på de allra minsta orterna, säger Eva Östling, Visitas VD.